healthblog

Udhëzime për trajtimin e sklerozës së shumëfishtë

Udhëzime për trajtimin e sklerozës së shumëfishtë

Skleroza e shumëfishtë (MS) është një sëmundje kronike autoimune. Ai bën që sistemi imunitar të reagojë në mënyrë anormale, duke sulmuar sistemin nervor qendror, i cili përbëhet nga truri, palca kurrizore dhe nervi optik. Ekzistojnë një numër i opsioneve të trajtimit që mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të MS, përfshirë ilaçet dhe terapinë e qelizave burimore.

Njerëz të ndryshëm mund të përjetojnë një larmi simptomash të ndryshme të MS. Ata gjithashtu mund të pësojnë simptoma që ndryshojnë në ashpërsi. Disa njerëz mund të kenë simptoma të buta që janë lehtësisht të menaxhueshme, ndërsa të tjerët mund të kenë simptoma të rënda që mund të shkaktojnë probleme serioze.

Një person gjithashtu mund të përjetojë një rikthim të MS, i cili nganjëherë njihet si sulm ose ndezje. Një rikthim është shfaqja e simptomave të reja të MS ose përkeqësimi i simptomave.

Nuk ka kurë për MS. Sidoqoftë, ekzistojnë një larmi opsionesh trajtimi.

Trajtimi për MS ka ndryshuar ndër vite. Profesionistët mjekësorë dhe shkencëtarët po vazhdojnë të zhvillojnë trajtime të reja për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të një personi dhe zvogëlimin e përparimit të sëmundjes.

Në këtë artikull, ne përshkruajmë opsionet e ndryshme të trajtimit në dispozicion të një personi me MS.

Terapitë modifikuese të sëmundjes për MS

Terapitë modifikuese të sëmundjes (DMT) janë një seri ilaçesh që një person mund të marrë për të shtypur aspektet inflamatore të MS. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e relapsave dhe lehtësimin e disa prej simptomave të MS. Këto medikamente gjithashtu mund të ngadalësojnë dëmin që rivendosja e MS shkakton me kalimin e kohës.

Mjekët mund të rekomandojnë që një person të fillojë të përdorë DMTS gjatë fazave të hershme të MS. Kjo për shkak se këto ilaçe mund të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes, veçanërisht nëse një person i përdor ato kur simptomat nuk janë ende të rënda.

Disa nga këto ilaçe janë në dispozicion për të marrë me gojë, disa përmes injeksionit, dhe disa si pjesë e një infuzioni.

Siguria

Profesionistët mjekësorë e konsiderojnë DMTS të sigurt për t’u përdorur. Ilaçet kanë regjistrime të krijuara mirë të sigurisë falë vëzhgimeve të shumta klinike dhe studimeve afatgjata të shtrirjes.

Efektet anësore ndryshojnë nga ilaçi në ilaç. Efektet anësore të zakonshme të DMT-ve të injektueshme përfshijnë reaksione në vendin e injektimit dhe simptomave të ngjashme me gripin si dobësia, lodhja, dhimbja e muskujve dhe të dridhura.

Efektet e tjera anësore më pak të zakonshme përfshijnë dhimbje koke, përkeqësimin e spazmave të muskujve, problemet e mëlçisë dhe depresionin.

DMTS me gojë

Efektet anësore të zakonshme të DMT -ve me gojë përfshijnë dhimbje koke, humbje të flokëve, diarre, nauze dhe teste jonormale të mëlçisë.

Efektet anësore më serioze dhe më të rralla të DMT -ve me gojë përfshijnë probleme të mëlçisë, ulje në numërimin e qelizave të bardha të gjakut dhe një problem vizioni të quajtur edemë makulare që mund të shkaktojë të njëjtat simptoma si një sulm me vizion MS.

Infuzion DMTS

Efektet anësore të zakonshme të DMT -ve të infuzionit përfshijnë nauze, humbje të flokëve, infeksione të sipërme të frymëmarrjes, infeksione të traktit urinar dhe skuqje.

Efektet anësore më pak të zakonshme përfshijnë një rrezik të shtuar të infeksioneve, një sistem imunitar të dobësuar dhe reaksione infuzioni që mund të jenë kërcënuese për jetën.

Efektiviteti

DMT nuk mund të kurojnë MS, por ato janë një trajtim efektiv për të ndihmuar në parandalimin e relapsave dhe lehtësimit të simptomave të sëmundjes.

Një përmbledhje e një numri studimesh shkencore deklaroi se efikasiteti i DMT -ve ndryshon nga personi në person. > të relapsave.

Një përmbledhje e vitit 2018 analizoi 22 studime dhe deklaroi se ka prova të mira që DMT përmirësoi përparimin afatshkurtër të aftësive të kufizuara që shkakton MS.

Cilësia e jetës

MS mund të ketë një ndikim të madh në cilësinë e jetës së një personi. Një përmbledhje e vitit 2017 e një numri të provave klinike deklaroi se DMT-të kanë tendencë të kenë një ndikim pozitiv në cilësinë e jetës së një personi të lidhur me shëndetin.

Në një studim të vitit 2017, studiuesit intervistuan 40 persona me MS për të mësuar më shumë rreth cilësisë së tyre të jetës dhe preferencave të trajtimit.

Studimi zbuloi se preferencat e trajtimit të njerëzve u prekën nga një numër faktorësh, me një vetë-imazh pozitiv ishte thelbësor. Rezultatet treguan se efikasiteti i DMT i tyre i zgjedhur ishte i rëndësishëm, por njerëzit gjithashtu u ndikuan nga mirëqenia e tyre dhe se si barra e trajtimit mund të ndikojë në rolin e tyre.

Studimi tregoi se njerëzit preferuan DMT me gojë. Për sa kohë që këto ilaçe nuk shkaktuan efekte anësore, ata arritën të lejojnë një person të ndjehej më pak i patologjizuar, që do të thoshte se ata ndjeheshin më pak si një pacient dhe më shumë si një prind, dashnor ose profesionist i aftë, për shembull.

Studimi tha që menaxhimi i suksesshëm i simptomave të DMT u mundëson njerëzve me MS të lidhen me rolet dhe aktivitetet e tyre të mëparshme. Kjo u lejon atyre të ruajnë një "sens thelbësor të vetvetes dhe identitetit të tyre para-MS".

Terapia e qelizave burimore për MS

Qelizat burimore janë qeliza të papjekura në trupin e njeriut që mund të piqen në qeliza të tjera specifike. Ata luajnë një rol të rëndësishëm në rritje dhe ndihmojnë vetë riparimin e trupit. Ata e bëjnë këtë duke zëvendësuar qelizat që një person humbet përmes veshit dhe lotit, dëmtimit ose sëmundjes. Qelizat burimore

gjithashtu mund të vetë-rinovohen, në mënyrë që ato të mund të ndajnë dhe të krijojnë më shumë qeliza të reja.

Profesionistët mjekësorë mund të përdorin qelizat burimore për të trajtuar kushte të caktuara mjekësore. Ata mund të injektojnë një person me qeliza burimore të shëndetshme gjatë terapisë së qelizave burimore për të zëvendësuar qelizat e dëmtuara ose jonormale në trupin e tyre.

Para kësaj procedure, mjeku do të shkatërrojë sistemin imunitar jofunksional që shkakton simptoma të MS duke përdorur ilaçe të caktuara citotoksike. Ata pastaj i japin personit qelizat burimore të personit për të ndihmuar në zëvendësimin e qelizave të tyre të vjetra të sistemit imunitar me qeliza të reja, funksionale imune.

Siguria

Një përmbledhje e vitit 2019 thotë se siguria e transplanteve të qelizave burimore për MS është përmirësuar vitet e fundit. Ai deklaron se shkalla e vdekshmërisë së kësaj procedure ka rënë nga 7.3% midis 1995-2000 në 0.7% midis 2008–2016.

Efektiviteti

I njëjti rishikim i vitit 2019 thotë se ka shumë prova bindëse që terapia e qelizave burimore është efektive në kontrollin e simptomave të MS dhe mund të ndihmojë në përmirësimin e aftësisë së kufizuar neurologjike te njerëzit me MS.

Një rishikim i vitit 2017 thotë se transplantimet e qelizave burimore mund të ndalojnë aktivitetin e sëmundjes MS për 4-5 vjet në 70-80% të njerëzve me MS. Ky përmbledhje shton se kjo e bën terapinë e qelizave burimore një trajtim më efektiv sesa të gjitha terapitë e tjera të MS.

Cilësia e jetës

Një përmbledhje e vitit 2019 e një numri të provave klinike thotë se një numër choco lite përbërësit i terapive të ndryshme të qelizave burimore ishin në gjendje të përmirësonin cilësinë e jetës për njerëzit me MS.

Kortikosteroidet për trajtimin e relapsave të MS

Kur një person ka një relaps MS, ata mund të pësojnë një përkeqësim të simptomave. Gjatë relapsave të rënda, një person mund të pësojë një numër simptomash, përfshirë humbjen e shikimit, dobësinë e rëndë ose ekuilibrin e dobët.

Këto lloje të relapsave mund të ndërhyjnë në lëvizjen, sigurinë dhe aftësinë e një personi për të funksionuar. Kjo do të thotë që mjekët shpesh do t’i trajtojnë këto relapsa me kortikosteroide.

Këto ilaçe zvogëlojnë inflamacionin, të cilat mund të shpejtojnë fundin e relapsit. Një person zakonisht do të marrë një kurs 3- ose 5-ditor të kortikosteroideve intravenoze ose orale.

Kortikosteroidet janë një trajtim efektiv për relapsat, por mjekët nuk besojnë se kanë ndonjë përfitim afatgjatë për trajtimin e vetë MS.

Siguria

Përdorimi afatgjatë i kortikosteroideve mund të shkaktojë një numër efektesh anësore, duke përfshirë:

 • Shtimi i peshës
 • Bruizimi më lehtë
 • çrregullimet e humorit, siç është depresioni
 • Presioni i lartë i gjakut
 • glaukoma
 • Dëmtimi i mëlçisë

Kjo është arsyeja pse kortikosteroidet përdoren vetëm si një trajtim afatshkurtër për relapset e MS. Profesionistët mjekësorë në përgjithësi e konsiderojnë përdorimin afatshkurtër si të sigurt.

Përdorimi afatshkurtër i kortikosteroideve në trajtimin e MS ende mund të çojë në disa efekte anësore. Këto përfshijnë:

 • stomakun e irrituar
 • Pushwalls
 • Acne
 • Rritja e rritjes së flokëve
 • Problemet e gjumit
 • Bruizimi më lehtë
 • Periudhat e parregullta ose të mungesës menstruale

Efektiviteti MS relapsa. Sidoqoftë, një përmbledhje e një numri të provave mjekësore për vitin 2017 zbuloi se kortikosteroidet orale me dozë të lartë ishin po aq efektive sa injeksionet kortikosteroide.

Rishikimi gjithashtu deklaroi se nuk kishte asnjë ndryshim midis asaj se sa mirë njerëzit toleruan kortikosteroidet orale dhe intravenoze.

Cilësia e jetës

Duke ndihmuar në uljen e gjatësisë së relapsave të MS, kortikosteroidet mund të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës për njerëzit me MS.

Sidoqoftë, kërkohen më shumë hulumtime për të përcaktuar se në çfarë mase këto ilaçe mund të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës.

për simptoma specifike

Opsionet e mëposhtme të trajtimit janë në dispozicion për njerëzit me MS që përjetojnë simptoma specifike të gjendjes:

Simptoma Opsionet e trajtimit
ilaçe të tilla si AMANTADINEEXCISESTABLIING Modelet e shëndetshme të gjumit të shëndetshëm që mund të përkeqësojnë lodhjen, siç janë disa qetësues dhimbjeje
Problemet vizuale mund të largohen vetëm brenda disa javësh mund të ndihmojnë simptoma të rëndagabapentin mund të trajtojnë lëvizjet e pavullnetshme të syve
spazma e muskujve ose ngurtësia fizioterapinë e muskujve relaksues, të tilla si mjekësia alternative e baclofen ose gabapentinan, të tilla si ilaçet me bazë tizanidine ose diazepamcannabis
çështje të lëvizshmërisë fizioterapyapymedicine Për lëkundje ose marramendje të ndihmave të ndihmave, të tilla si një shkop në këmbë ose karrige në shtëpi, të tilla si një shkalle
dhimbje nervore ilaçe të tilla si Gabape ntin ose karbamazepinë
dhimbje muskulore dhe bashkimi Fizioterapypainkillersa Makinë e nervit elektrik transkutan (TENS), i cili mund të stimulojë nervat
Vështirësia për të kujtuar, menduar ose mësuar në një psikologantidpresstantsterapi klinike, siç është terapia konjitive-sjellëse (CBT)
Vështirësia seksuale sildenafil (viagra) mund të ndihmojë meshkujt të mbajnë ose të arrijnë një ereksionreferral për të Një terapist seksi
Stimuluesit e jashtëm të dorës mund të ndihmojnë njerëzit të fillojnë të urinatea infermiere ose fizioterapist mund të ndihmojnë në vështirësinë e zbrazjes së fshikëzës së injeksioneve të toksinës së fshikëzës.
issuesështjet e zorrëve laksativët ose supozitat mund të ndihmojnë një person të menaxhojë ilaçin e kapsllëkut-diarrea ose ushtrimet e legenit të dyshemesë mund të ndihmojnë në trajtimin e mosmbajtjes së zorrëve
çështje të fjalimit ose gëlltitjes referimin në një terapist të të folurit dhe gjuhës

çfarë të diskutoni me një mjek

isshtë e rëndësishme që një person me MS të dijë se cilat opsione të trajtimit janë në dispozicion të tyre.

Një person gjithashtu mund të dëshirojë të pyesë se sa efektiv është çdo mundësi trajtimi dhe cilat efekte anësore shoqërohen me secilin trajtim.

Një person duhet të pyesë edhe mjekun e tij se sa do të jetë trajtimi, dhe cili do të përfshijë trajtimi.

Përmbledhje

Skleroza e shumëfishtë (MS) është një sëmundje kronike autoimune që bën që sistemi imunitar të sulmojë sistemin nervor qendror.

Kjo mund të shkaktojë një numër simptomash duke përfshirë dobësi, probleme në ecje, ngurtësi dhe spazma të muskujve, vizion të paqartë, vertigo dhe marramendje.

Ekzistojnë një numër opsionesh trajtimi që mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të MS, përfshirë ilaçet dhe terapinë e qelizave burimore.

Nëse një person përjeton një përkeqësim të simptomave, kjo quhet relaps. Një person mund të trajtojë relapset me doza afatshkurtra të kortikosteroideve.

isshtë e rëndësishme që një person me MS të jetë i vetëdijshëm për opsionet e trajtimit në dispozicion të tyre.

 • Skleroza e shumëfishtë
 • Hulumtimi i qelizave burimore
 • Pajisjet mjekësore/Diagnostika
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative